Powered by Jasper Roberts - Blog

Kakel & klinker

Idag har vi varit och kollat på kakel och klinker till vårt hus. Vi kommer ha kakel i köket, delvis i hallen och hela badrummet. I badrummet blir det stora vita rektangulära plattor och ett mörkgrått golv, i hallen blir det samma grå golv som i badrummet men större plattor och i köket blir det marmor. Dock har vi inte riktigt bestämt vilken storlek vi skall ha på plattorna där men jag är så sugen på de stora. Tycker det ser så lyxigt ut! Dock börjar vi vara lite less på Smålandsvillan då det är nya saker som uppkommer hela tiden. Alltså hur svårt kan det vara för dem att göra ett körschema liksom. Vi bygger hus för första gången och vet ju inte allt, men de gör det varje dag så de borde ju vara bättre på att informera osv. Berätta om olika steg, vad som förväntas av oss och vad som de skall göra. Jag kommer inte att försköna vår husresa alls utan jag kommer att dela med mig om alla krångligheter som uppkommer hela tiden så att det förhoppningsvis kanske kan hjälpa någon annan i framtiden.
 
Till att börja med så hade de missat att informera om att det var vi som skulle ordna grundentreprenad, ingen liten post liksom. Som tur är så har det löst sig för oss efter hårt jobb av min älskade fästman så det inte blev någon försening. Sedan (detta fick vi veta igår när vi var på villavisning av samma modell som vi bygger för att få lite inspo) så ingår inte all färg till utsidan av huset. Det ingår färg men det räcker inte till att måla huset tydligen. Något som de glömt att berätta. Det var vi som frågade. Hela tiden dyker det upp små saker som gör att man blir lite less helt enkelt. Vi visste t.ex att vi skulle få betala mer för att få det kakel och klinker vi vill ha men inte att Smålandsvillan tar ut en % på det som vi väljer att ta utöver. Något de också glömt att berätta. Det är nästan så man måste skratta lite, faktiskt. Små små saker som till slut blir en stor helt enkelt. När de säger, "...och så ingår färg till huset", då måste man alltså fråga "hur mycket?", eller "...och så blir det en extra kostnad om ni väljer annat än standarskakel", så måste man fråga "tillkommer det någon extra avgift på den extra kostnaden?". Läs med en viss ironi, he he. En sak är säker och det är att man inte kan fråga för mycket när man bygger nytt.
 
Well well, snart är i alla fall det viktigaste gjort så jag hoppas det går smidigare resten av tiden. Tycker ni om att jag delar med mig om allt kring resan att bygga eget så lämna gärna en kommentar så jag inte tråkar ut er för mycket. Hi hi.
 
1 jockeochangelicashus.blogg.se:

skriven

Men oj! Vad mkt strul! Låter ju helt sjukt att de vill ha % för att ni vill ha det på ett annat sätt än standardvalen.

2 jockeochangelicashus.blogg.se:

skriven

Men oj! Vad mkt strul! Låter ju helt sjukt att de vill ha % för att ni vill ha det på ett annat sätt än standardvalen.

Svar: I know! Vi höll på att bli knäpp när kakelbutiken sa det så vi ringde upp Smålandsvillan och då var det något nytt som införts för en vecka sedan. Hmmm.
therez.se

3 Stephanie :

skriven

Skriv gärna mer om husbygget :) tycker det är jätte spännande att följa er resa!

Svar: Vad kul att du tycker det! <3
therez.se

4 Emma:

skriven

Vi ska också bygga en smålandsvilla i samma by som er och har inte stött på allt för stora problem än så länge (vi ska skicka in ansökan om bygglov nu i veckan). I vår budget som de la fram fanns allt med, inkl. markplanering, fyllnadsmassor och grund! Vi fick veta från första dag att det är vi som måste anlita någon att göra tomt och grund. :)

Svar: Vad skönt att den informationen kom fram i tid till er! Vår säljare hade nog helt enkelt glömt att säga att det var vi som skulle leja entreprenör så det blev lite brådis för oss med andra ord. Man tror ju man skall få all information av dem för vi har ju ingen aning då vi aldrig byggt något innan. :) Då är det svårt att veta vad man skall fråga om dessutom. Men nu gick det ju som tur var bra så vi slipper förseningar. :)

Vi har också med allt sådant i vår budget som de räknat fram till oss men efter offertansökningar hos entreprenörer så gick grunden på mycket mer än vad Smålandsvillan beräknade och sedan vet man ju aldrig hur mycket fyllnadsmassa som går åt förrän de gräver så vi får se om det räcker till som är beräknat eller om det tillkommer mer. Ska bli spännande att se.
therez.se

5 Anonym:

skriven

Har för mig att man brukar säga att man får lägga till 20% på totalpriset när man bygger hus, det tillkommer alltid en massa småkostnader. Vi byggde med Trivselhus och visst var det lite som tillkom som de inte informerat om... Men om vi "tog bort" något av det som var planerat att ingå så fick vi tillbaka lite pengar. Ett vanligt misstag tror jag är att glömma kostnaderna som tillkommer för markplanering, så mitt tips är att kolla att ni budgeterat några 100 000 för det också! Vårt husbygge gick superbra trots allt, men nog slet man sitt hår några gånger under processen😊. Håller tummarna för att det flyter på för er, det är ju faktiskt jättekul att bygga sitt eget hus! Lycka till!

Svar: Ja precis, det har vi också hört så det är ju tur att man inte räknat så man inte hamnar i trubbel. Bara grunden gick ju på massor mer än vad som var budgeterat och då vet vi ju inte om det kan behövas mer fyllnadsmassa också så den summan kan ju bli ännu större. Men fyllnadsmassa är ju otroligt svår att räkna på men att själva grunden skulle felräknas så mycket känns ju lite sådär. Ha ha!
Det jag egentligen tycker är värst är att det känns som vi inte får tillräcklig information om vad som förväntas av oss, då byggs aggressionerna på allt eftersom och till slut blir man irriterad för alla småsaker som dyker upp och stressad också. Man vill ju absolut inte att något skall bli försenat pga det. Ett enkelt körschema hade varit så bra! Både för oss och dem. :) Då vet de att all info går fram och alla vet vad som förväntas av vem.

Tusen tack för lyckönskningarna! Det känns underbart att få bygga nytt och jag tror att det kommer bli helt magiskt när det är klart! :)
therez.se

6 Erika:

skriven

Min sambo byggde hus i samma veva som vi träffades :) Så fint timmerhus med högt i tak och perfekt läge vid en sjö! Varit massor med gupp på vägen då firman som byggde inte hade någon koll alls! Vi trivs ändå trots en massa strul och "små fel" här och var men brukar alltid säga som det är när någon frågar och alltid poängtera hur viktigt det är att kolla upp firman som ska bygga :

7 Erika:

skriven

Min sambo byggde hus i samma veva som vi träffades :) Så fint timmerhus med högt i tak och perfekt läge vid en sjö! Varit massor med gupp på vägen då firman som byggde inte hade någon koll alls! Vi trivs ändå trots en massa strul och "små fel" här och var men brukar alltid säga som det är när någon frågar och alltid poängtera hur viktigt det är att kolla upp firman som ska bygga :

Svar: Vad skönt att ni trivs ändå, det är ju det som är viktigaste i slutänden!
Jag tror allt kommer att bli superbra för oss när det väl är klart och det positiva med allt detta är ju att man faktiskt lärt sig en hel del på vägen. Hi hi.
therez.se

8 Hanna:

skriven

Jag tycker det är jättekul att få följa er husresa! Vi byggde nytt för 2,5 år sedan (med annan leverantör dock), och jag tycker fortfarande att det är så kul att läsa hur andra gör och att få följa med i processen :)

Svar: Vad roligt! Kommer absolut att fortsätta dela med mig! <3
therez.se

9 Sanna:

skriven

Tror mycket hänger på hur säljaren man har är. Vi byggde ett Villa Nybro som vi flyttade in i förra sommaren. Vi fick veta vid första mötet att man får anlita en annan entreprenör för att göra grunden men Smålandsvillan hade en firma som dem rekommenderade som gjorde sånna grunder runt omkring där vi bor. Vi tog med standarsumman för grund plus extra för fyllning i vår kalkyl från Smålandsvillan. Sen hade vi ut firman som byggde grund som tittade på tomten och gav en gissning på hur mkt vi skulle behöva fylla. Dock behövde vi fylla en hel del mer än grundfirmans gissning men dem va då hyggliga och bjöd på endel fyllning!

Vi fick en pärm av vår säljare full med papper om huset i och där i fanns en planeringskalender med olika hållpunkter, vad som var nästa steg osv. Sen svarade vår säljare väldigt snabbt på mejl/sms med frågor vi hade.

Tror det är få hustillverkare som bjuder på färg till utsidan, utan huset kommer grundat och sen för man köpa färg själv. Så har det varit för dem vi känner som byggt med andra tillverk Vi fick med 90-100 liter färg till utsidan (som vår säljare sa räcker till en sträckning av två) och beställde sedan lite extra (typ 20 liter efter att själva ha räknat på hur mkt som borde gå år) från vår lokala färghandel när dem hade erbjudande på färgen (tips Nordsjö har oftas erbjudande på utomhusfärger på våren). Dock fick vi färg över så vi hade nog klarat oss på den färgen vi fick för att måla hela huset två varv. Nu har vi färg över som vi ska använda till vår friggebod. Tyvärr är det ju så att så fort man avviker från det som ingår som standar så kostar det extra. Sen har ju vissa lite "billigare" hustillverkare såklart lite mindre val som ingår i standard, är ju tyvärr där dem bland annat spar in.

Om man bortser kostnaden för extra fyllning så höll vår kalkyl. Den prissumma vi fick av Smålandsvillan när vi gjort alla val vid slutbeställningen var också exakt vad vi betalade dem.

Hoppas ni slipper fler överraskningar och att det nu flyter på för er!

Svar: Ja det beror nog mycket på säljaren för som sagt så fick vi aldrig veta att det var vi som skulle anlita grundentreprenörer själva men nu är det ordnat och vi slipper förseningar som tur är. När man bygger för första gången är det svårt att veta vad man skall fråga och en sådan sak tycker jag skall framgå direkt, t.ex när vi fick veta att vi skulle anlita en byggnadsplanerare för det fick vi veta direkt. En planeringskalender lät ju hur bra som helst! Vi fick också en pärm som vi skall sätta in alla våra papper vi får under tiden men ingen planeringskalender, det hade vi gärna haft så hade vi haft mer koll och sett själva om det var något som missats under mötena och vad nästa steg är.

Självklart förstår jag att det blir dyrare när man väljer annat än standard (vi har ju nästan ingenting standard, ha ha) men det är lite irriterande att vissa saker "glöms" bort att sägas på mötena. Som t.ex det där att de tar ut en % av pengarna som överskrider när man väljer annat kakel. Vi betalar ju extra för kaklet/klinkers men de ska ha en % på det. Så skumt. De borde ju ta den %:en av firman eftersom de förmedlar deras tjänst. Well well. Som sagt små saker blir stora när det aldrig tar slut på dem.

Jag tror vi kommer hålla oss till vår kalkyl också ganska bra då vissa saker kostar/kostat mer och vissa mindre än budget men det är bara så irriterande när det dyker upp nya småsaker hela tiden och man får svaret att "oj, det glömde jag nog säga/påminna om" eller "mänskliga faktorn". Men det kommer nog bli hur bra som helst till slut! Älskar vårt val av hus och ser fram emot januari när vi får tillgång till det! Tusen tack för dina ord! Nu ska vi hoppas att allt går smidigt och bra!
therez.se

10 Sanna:

skriven

Svar till ditt svar ;) Håller helt med att det där med % på klinker låter helkonstigt. Var det något nytt? Det är väldigt mycket att hålla reda på när man bygger nytt och då är det ändå mycket som firman löser åt en jämfört om man skulle göra allt själv (brandskydd, arbetsmiljö, mm)!

Vi älskar planlösningen på vårt hus, det öppna köket/matrummet/vardagsrummet! Ser fram emot att börja med övervåningen. Vi bygger just nu garage och friggebod och har byggt altan efter hela baksidan av huset i sommar. Nästa sommar ska det bli uterum på en del av altan :) Spännande att se när ert hus kommer på plats!

Svar: Ja det var tydligen något nytt som de inför den månaden, ha ha. Så nu får vi stå på oss eftersom det inte fanns med när vi tecknade avtalet. :P
therez.se

11 Malin:

skriven

Jag tycker det är kul att läsa om det! :)

Svar: <3
therez.se

12 Sanna:

skriven

Vi bygger med Eksjöhus och de har som policy att kunden ska veta hur hela processen går till och allt förklaras tydligt. Vår produktionskalkyl ska enligt Eksjöhus inte bli dyrare. Tvärtom har de tagit i lite för säkerhets skull. Nackdelen är att det är lång väntetid men förhoppningsvis värt det sen. Hoppas ert bygge går bättre nu i fortsättningen!

Svar: Men så bra! Tusen tack, det skall bli så roligt och spännande för nu händer det massor! Grunden är nästan på plats och huset levereras om bara någon vecka!
therez.se

13 Sanna:

skriven

Vi bygger med Eksjöhus och de har som policy att kunden ska veta hur hela processen går till och allt förklaras tydligt. Vår produktionskalkyl ska enligt Eksjöhus inte bli dyrare. Tvärtom har de tagit i lite för säkerhets skull. Nackdelen är att det är lång väntetid men förhoppningsvis värt det sen. Hoppas ert bygge går bättre nu i fortsättningen!

14 Natalie:

skriven

Känner du till gruppen "Smålandsvillan - vi som har byggt" på Facebook? Vi bygger också hus och har fått massor med tips från den gruppen! :)

Svar: Nej det gjorde jag inte men nu har jag ansökt! Tusen tack för tipset!!! :D
therez.se

Kommentera här:

Annonsera här »